2021 Begynner å bli imponert

Etter å ha brukt både R5 og R6 i ulike sammenhenger og med ulike objektiver lar jeg meg imponere over spesielt ekstremt bra bildestabilisering, og veldig gode høy iso-egenskaper.

Ine i skogen
Håndholdt 500mm og iso 25600

Dette bildet er tatt med håndholdt 500mm (canon RF 100-500 f/4.1-7,1), 1/500, f/7,1 og iso 25600.

Slike bilder ville ha vært helt umulig for noen måneder siden. Det ville ha krevd stativ, og mye lengre eksponeringstid, med risiko for bevegelse.  Iso-egenskapene kombinert med ekstremt god bildestabilisering gjør at bilder innendørs eller ute i skumringen ikke er noe problem lenger.

Jeg har funnet ut av mine innstillinger nå, som passer meg godt. Jeg har definert C1, C2 og C3. C1 er for fotografering av barn, ansiktsfokus og multiskudd, fri iso, prio til blender. C2 er rettet mot landskap, med enkeltskudd og fokus på senter, ikke øyefokus. Fri iso. C3 er rettet mot fotografering av dyr, med ansiktsfokus med prioritet på dyr, prio på blender, høy skuddtakt  og autoiso med nedre grense 1/500 for å unngå bevegelsesuskarphet i de fleste tilfeller, bortsett fra småfugler.

Disse innstillingen har nå blitt satt på R5 og begge R6, slik at de oppfører seg likt.

Autofokus med prioritering på øye er fantastisk, spesielt fungerer dette ekstremt bra på store fugler som kan være litt trege, på mennesker og dyr som ikke beveger seg så fort.

Med mindre dyr / fugler eller dyr som ikke beveger seg i en rett linje sliter jeg litt mer, men det skyldes sikkert min egen opptaksteknikk, ved at jeg ikke følger bevegelse maksimalt med kamera. Jeg har tatt masse bilder med hund stormende mot meg, med hode, og dermed øyne, som hopper opp og ned og sidelengs under galoppen. Der måtte jeg lære meg å være litt mer tålmodig før første bilde, ved å sikre at fokus lå på øye før maskingeværet satte i gang.

Jeg liker systemet bedre og bedre, og vil aldri kunne gå tilbake til de gamle løsningene.

Nå gjelder det bare å øve, og bli mest mulig kjent med kamera og innstillinger. Har de siste 2 måneder tatt mye mer bilder enn vanlig, det kan sikkert også skyldes at vi har hatt verdens nydeligste vinter i januar og februar.

Holder på å komplettere utstyret til Svalbardtur i august, med småtteri som minnekort og batterier. Det høres banalt ut, men fullt oppsett kommer på flere titusen likevel. Fotohobby er svindyrt.

Kommer tilbake med mer erfaringer senere.